دارک وب چیست ؟
آنچه باید در مورد دارک وب بدانیم
دارک وب (Dark Web) یا وب تاریک بخشی مرموز و البته خطرناکی از اینترنت محسوب میشود که تقریباً هیچ قانون و نظارتی بر آن حکمفرما نیست و برای حضور در آن باید با احتیاط عمل کنید.
در این مطلب قصد داریم شما را بطور کامل با دارک وب آشنا کنیم.
وبسایتهایی که هر روز از آنها بازدید و در آنها وبگردی میکنیم، تنها بخش کوچکی از اینترنت هستند که به آن شبکه سطحی یا سرفیس وب (Surface Web) گفته میشود.
پس از این سطح از اینترنت، شبکه عمیق یا دیپ وب (Deep Web) و پس از آن شبکه تاریک یا دارک وب قرار دارد.
در حقیقت اینترنت را میتوان به کوه یخی تشبیه کرد که اینترنتی که ما از آن استفاده میکنیم تنها نوک آن است و بخش اعظمی از این کوه را نمیبینیم.
دارک وب چیست؟
دارک وب بخشی از اینترنت محسوب میشود که فهرست محتوای آن توسط موتورهای جستجو ثبت نشده یا بهاصطلاح ایندکس (Index) نشده است.
برای دسترسی به این بخش از اینترنت باید از نرمافزارهای خاص استفاده کنید یا مجوزهای خاص داشته باشید.
محتوای دارک وب روی یک شبکه تاریک یا دارک نت (Dark Net) قرار دارد که دسترسی به آن تنها با استفاده از مرورگرهای خاص یا از طریق پیکربندیهای خاص امکانپذیر است.
اینترنت تاریک برای حفظ ارتباط رمزگذاریشده و همچنین مسیریابی و هدایت محتوای آنلاین از طریق چند سرور وب جهت ناشناس باقی ماندن، طراحی است.
استفاده از دارک وب نیازمند نرمافزارهای خاصی است که هویتتان را مخفی و شما را ناشناس میکنند.
تصویر ارائهشده از دارک وب نشاندهنده بستری برای انجام فعالیتهای مجرمانه است.
اما چنین تصویری در مورد این بخش مرموز از اینترنت درست نیست و چنین بخشی تنها فضایی بینامونشان از اینترنت محسوب میشود که هم میتواند برای اهداف مخرب و مجرمانه استفاده شود…
و هم میتواند برای انجام فعالیتهایی که هیچ منع قانونی ندارند و حتی میتوانند فعالیتهای مفید باشند، مورداستفاده قرار گیرد.
تاریخچه دارک وب
عرضه نرمافزار Freenet در سال ۲۰۰۰ را میتوان نقطه آغاز پیدایش دارک وب در نظر گرفت. این نرمافزار پروژه دانشجویی در دانشگاه ادینبرو (University of Edinburgh) در اسکاتلند بود. نرمافزار Freenet با هدف ایجاد روشی برای برقراری ارتباط و همچنین تبادل فایل و برقراری تعامل آنلاین بهصورت ناشناس ایجاد شده بود.
البته برخی منابع پیدایش شبکه آرپانت (ARPANET)، که مخفف سازمان پروژههای تحقیقاتی پیشرفته (Advanced Research Projects Agency Network) در سال ۱۹۶۰ را نقطه آغاز پیدایش دارک وب میدانند.
این شبکه درواقع با هدف تبادل اطلاعات در مسافتهای دور بدون نیاز به استفاده از تلفن ایجاد شد و در حقیقت میتوان آن را نسخه اولیه از اینترنت امروزی بدون هسته اصلی نامید که بهمنظور جلوگیری از شناسایی شبکه اطلاعاتی وزارت دفاع آمریکا توسط دشمنان و انهدام راحت آن با تخریب هسته شبکه ایجاد شد.
آرپانت در سال ۱۹۸۳ به دو قسمت تقسیم شد.
یک قسمت از آن مختص جستجوی مطالب توسط دانشجویان و افراد فعال در دانشگاه و سایر افراد شد و قسمت دیکر که میلنت (MILNET) نام گرفت، به برقراری ارتباطات نظامی غیر طبقهبندیشده اختصاص یافت.
در ضمن در این سال نام این شبکه رسماً از آرپانت به اینترنت تغییر داده شد.
در سال ۲۰۰۲ عدهای از پژوهشگران تحت حمایت آزمایشگاه پژوهشی نیروی دریایی آمریکا (Naval Research Labratory) با ساخت و عرضه شبکه Tor باعث شدند دارک وب به میزان قابلتوجهی رشد پیدا کند.
در آن زمان هنوز مدت زیادی از پیدایش اینترنت نگذشته بود و بهسادگی میشد فعالیت آنلاین کاربران را ردیابی و کنترل کرد؛ اما درصورتیکه کاربران بهصورت ناشناس وارد فضای اینترنت میشدند، این کار امکانپذیر نبود.
شبکه Tor بهمنظور ایجاد کانالهای ارتباطی امن برای مخالفان سیاسی و عاملهای اطلاعاتی آمریکایی در سراسر جهان ایجاد شد
پس از آن کد زیربنایی شبکه Tor تحت یک لایسنس (گواهینامه) رایگان منتشر شد و پروژهای غیرانتفاعی تحت عنوان پروژه Tor (Tor Project) در سال ۲۰۰۸ تشکیل شد. شکلگیری شبکه Tor پیدایش مرورگر Tor را نیز به دنبال داشت که دسترسی به دارک وب را برای هر فردی راحت کرد.
در سال ۲۰۰۹ نخستین عملیات استخراج بیت کوین انجام شد و به این ترتیب مهمترین ارز دیجیتالی مورداستفاده برای خریدوفروش در Dark Web ایجاد شد.
برخی از مهمترین رویدادهای تاریخ دارک وب
- انجام شدن نخستین معامله غیرقانونی آنلاین در اوایل دهه ۱۹۷۰
- ایجاد نخستین پناهگاههای داده در دهه ۱۹۸۰ که مکانی برای نگهداری دادههای غیرقانونی یا دادههای بدون وقفه بودند. پناهگاههای داده که برخی از آنها برای رمزگذاری دادهها استفاده میشوند، برای انجام فعالیتهای غیرقانونی در فضای وب مثل افشاگری، انتشار محتوای مستهجن و قمار آنلاین به کار گرفته میشوند.
- امکانپذیر شدن استفاده از اینترنت برای عموم مردم در سال ۱۹۹۱
- ایجاد سیستم به اشتراکگذاری موسیقی نپستر (Napster) در ۱۹۹۹ که در حقیقت یک سیستم غیرقانونی محسوب میشد؛ زیرا این سیستم به کاربران خود اجازه میداد موسیقیهای موردعلاقه خود را از کامپیوترهایی افرادی که آن موسیقیها را داشتند، بهصورت رایگان دریافت کنند تا با این روش بهصورت غیرقانونی به تمام موسیقیها دست پیدا کنند و دیگر نیازی به دریافت قانونی موسیقی نداشته باشند.
- شکلگیری جرقههای اولیه قیام بهار عربی در سال ۲۰۱۰
- افشای اطلاعات محرمانه آژانس امنیت ملی آمریکا توسط افشاگری به نام ادوارد اسنودن (Edward Snowden) در سال ۲۰۱۳. او در آن زمان کارمند سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا و پیمانکار آژانس امنیت ملی این کشور بوده است
- انهدام فروشگاه توزیع مواد مخدر جاده ابریشم (Silk road) در آمریکا در سال ۲۰۱۳ که بهعنوان فروشگاه آمازون داروهای غیرمجاز شناخته میشد. این فروشگاه توسط فردی به نام «راس ویلیام اولبریکت (Ross William Ulbricht) اداره میشد. راس برای این جرم به حبس ابد محکوم شد.
- انهدام شبکه پلی پن (PlayPen) در سال ۲۰۱۵ که یک شبکه منتشرکننده محتوای سوءاستفاده جنسی از کودکان در دارک وب بود.