طرح جدید

دسته بندی ها
سبد خرید خالیست

تعریف CRM به زبان ساده :

CRM چیست؟ کلمه CRM ( سی آر ام ) مخفف عبارت Customer Relationship Management و به معنی مدیریت ارتباط با مشتری است.

 

استراتژی CRM، تعاملات بین شرکت با مشتریان‌‌ (و مشتریان احتمالی) را در راستای بهبود ارتباطات با آنها، ایجاد سود بیشتر و کاهش هزینه های تبلیغات مدیریت می کند.

 

به زبان ساده تر، سیستم CRM به کسب و کارها کمک می کند تا با مشتریان در ارتباط باشند ، فرایند فروش را ساده کرده و بازدهی را چندین برابر می کند.

 

معنی و تعریف نرم افزار CRM چیست ؟

برای پاسخ به سوال معنی نرم افزار CRM چیست باید بگوییم هرچند معنی CRM چیست در طول سال‌ها چندین بار تغییر کرده است.

در ابتدا از واژه نرم افزار CRM برای افزایش کیفیت خدمات مشتریان استفاده می‌شد، اما امروز این واژه به کل استراتژی یک کسب و کار مرتبط می‌شود.

نرم افزار CRM در سازمان به عنوان اصلی ترین ابزار مدیریت فرآیندهای فروش، بازاریابی و خدمات مشتریان و همسو کردن فعالیت‌های شرکت شناخته می‌شود.

به کمک CRM همه فرآیندهای شرکت، سیاست‌های کاری و افراد تیم‌های مختلف در یک پلت فرم یکپارچه کار خواهند کرد.

CRM به عنوان یک روند:

در این دیدگاه CRM روندی است که برای مدیریت ارتباط با مشتریان اتخاذ می‌شود.

CRM به عنوان استراتژی:

در این دیدگاه CRM یک استراتژی یا راهبرد است که تعیین کننده خط مشی مجموعه است.

CRM به عنوان تکنولوژی:

در این دیدگاه CRM یک محصول است که از آن برای ارتباط با مشتری و ثبت گزارش این ارتباطات استفاده می‌شود.

هدف CRM در حد یک جمله :

ارتباطات و تعاملات شما را با مشتری در راستای رضایت مشتری و افزایش سودآوری شرکت متحول می کند!

CRM یا مدیریت ارتباط با مشتری همچنین به شما کمک می کند تا در طول فرایند تعامل خود با آنها از جمله پیدا کردن مشتری جدید ، فروش و ارائه پشتیبانی و خدمات در طول روابط خود ، بر روابط سازمان با تک تک افراد تمرکز کنید.

این فرایند شامل جذب مشتری، نگهداری مشتری و در نهایت وفادارسازی مشتریان است که تمام اینها توسط نرم افزار CRM (سی آر ام) انجام می شود.

8 رکن اساسی نرم افزار CRM :

crm2

همانطور که میدانید نرم افزار CRM مخفف نرم افزار مدیریت ارتباط با مشتریان است و امروزه معمولا وقتی از CRM صحبت می شود، منظور یک سیستم است که قادر است به راحتی ارتباط با مشتریان و پروسه فروش را مدیریت کند.

 

چرا کسب و کارها از CRM استفاده می‌کنند؟

برای اکثر کسب و کارها، مشتری مهمترین و ارزشمندترین دارایی است. اغلب شرکت ها در شروع کار، اطلاعات مشتریان را در مکان‌های مختلفی مانند حافظه مدیر شرکت، صندوق پستی کارشناس فروش، پوشه فاکتورهای حسابدار و غیره نگهداری می‌کنند. اما با رشد کسب و کار، ایجاد یک پایگاه مرکزی برای نگهداری این اطلاعات به سرعت به یکی از نیازهای اساسی تبدیل می‌شود.

 

بدون داشتن پاسخ سریع برای سوالات مهم، کار تیم شما به کندی پیش خواهد رفت.

چه کسانی مشتری ما هستند؟

چگونه با آن‌ها در تماس باشیم؟

تعامل آن‌ها با ما چگونه است؟

نمودارهای کسب و کار جدید ما به چه صورت خواهند بود؟

اگر مشتری احساس کند تیم شما در تعامل با او هماهنگی لازم را ندارد، باعث رنجش او خواهد شد.

از نظر مشتری او با یک شرکت طرف است و نه با مجموعه ای از افراد و دپارتمان‌های متفاوت.

افراد تیم شما به یک پیش زمینه در مورد نیازها، خواسته‌ها و شرایط فعلی مشتری احتیاج دارند تا بتوانند یک مکالمه را از همانجایی که ناتمام مانده ادامه دهند.

این‌ها مشکلاتی هستند که یک نرم افزار CRM برای حل آن‌ها طراحی شده است.

با داشتن یک پایگاه مرکزی برای ساماندهی تمام جزئیات سرنخ‌ها (leads) و مشتریان، کار تیم شما برای کسب اطلاعات در مورد شرایط کسب و کار و همینطور وضعیت ارتباط با مشتری بسیار ساده ‌تر خواهد شد.

CRM اطلاعات مخاطبین مانند ایمیل و شماره تلفن را ثبت می‌کند. همچنین می تواند به طور خودکار از اطلاعاتی مانند اخبار اخیر در مورد فعالیت شرکت استفاده کند و اطلاعاتی نظیر تنظیمات شخصی مشتری را در رکورد ارتباطات ذخیره کند.

CRM این اطلاعات را سازماندهی می‌کند و به شما یک رکورد کامل از افراد و شرکت ها ارائه می‌دهد تا بتوانید رابطه خود را با مشتریان در طول زمان پیگیری کنید.

در واقع CRM یا مدیریت ارتباط با مشتری با ایجاد یک دید 360 درجه از مشتری و ارائه تمام اطلاعات مورد نیاز، تعامل با مشتریان را بهبود می‌بخشد.

چه کسانی به CRM نیاز دارند؟

چه کسانی از مزایای یک نرم افزار مدیریت ارتباط با مشتری استفاده می‌کنند؟ جواب کوتاه این است که هر شرکتی که خواهان ارتباط با مشتریان خود است می‌تواند از CRM بهره‌مند شود.

اما پاسخ دقیق تر:

دو گروه از شرکت‌ها وجود دارند که نیاز دارند دقیقا بدانند CRM چیست و استفاده از آن چه مزایایی برای کسب و کار آنها دارد:

هدف نرم افزار CRM با توجه به نوع کسب و کار چیست ؟

شرکت های B2C

شرکت‌های مدل تجارت با مشتریان (B2C) (مانند جواهر فروشی‌ها، خدمات منزل، بنگاه‌های معاملات املاک)؛ در چشم انداز مدل تجارت با مشتریان، رضایت و وفاداری مشتری تمام دارایی کسب و کار است. CRM به کسب و کارها کمک می‌کند تا فراتر از رقبای خود ظاهر شده و همچنان در بازار باقی بمانند. پیگیری نرخ بازدید از وب سایت، ذخیره اطلاعات مشتری، شناسایی سرنخ‌ها، ارسال ایمیل و برقراری تماس تلفنی تنها برخی از متغیرهایی هستند که در یک سیستم CRM برای مدل تجارت با مشتریان در نظر گرفته می‌شوند. شرکت های B2C باید بدانند CRM چیست و ابزارهای CRM را به طور کامل بشناسند.

 

شرکت های B2B

شرکت‌های مدل تجارت به تجارت (B2B) که نیاز به تولید سرنخ‌ و مشتریان در طول دوره‌های فروش طولانی و همچنین مشاهده اطلاعات به روز رسانی شده در مورد آن‌ها دارند (مانند شرکت‌های نرم افزاری و موسسات کاریابی و استخدامی). اگر یک کسب و کار مبتنی بر خدمات نرم افزاری هستید، روزانه با خرده فروشان، شرکا و کسب و کارهای مختلف در تعامل هستید؛ چه ثبت نام‌ها را دنبال کنید، اشتراک‌ها را مدیریت کنید و یا نمونه کارها را برای قراردادهای خود آماده کنید، CRM می‌تواند به شما کمک کند تمام این اطلاعات را یکجا در اختیار داشته باشید و به آن‌ها رسیدگی کنید.

 

البته شرکت‌های زیادی وجود دارند که در دو دسته بالا جای نمی گیرند، اما استفاده از CRM برای آن‌ها مزایای زیادی در پی خواهد داشت.

راه دیگری که می‌توانید متوجه شوید آیا CRM به کسب و کار شما کمک می‌کند یا خیر، توجه به چالش‌هایی است که CRM با هدف حل کردن آن‌ها طراحی شده است:
اگر جواب شما به حتی یکی از سوالات پایین مثبت است، به احتمال زیاد به یک سامانه مدیریت ارتباط با مشتریان نیاز دارید.

کاربرد نرم افزار CRM با توجه به اندازه کسب و کار چیست ؟

مهم نیست شما صاحب یک شرکت بزرگ با تیم‌های بزرگ کاری باشید، شرکتی کوچک (استارتاپ) داشته باشید و یا حتی یک کسب و کار آنلاین یا خونگی داشته باشید، در هر صورت برای افزایش فروش و پیروزی در رقابت به یک نرم افزار CRM عالی نیاز دارید.

چه زمانی برای به کارگیری CRM مناسب است؟

اگر تصمیم گرفته اید از یک برنامه CRM استفاده کنید، سوالی که مطرح می شود این است که چه زمانی برای این کار مناسب است؟ بسیاری از شرکت‌ها در آغاز فعالیت خود، سرنخ‌های خود را در ایمیل‌ها ذخیره می‌کنند و لیست مشتریان را در یک صفحه گسترده. این کار برای مدتی جوابگو خواهد بود، اما با گذشت زمان، مشکلات نمایان خواهند شد:

با افزایش اطلاعات، مدیریت آن‌ها در برنامه‌هایی مانند اکسل دشوار خواهد شد. (برای مثال تجسم رابطه میان مخاطب‌ها، شرکت‌ها، فرصت های فروش و غیره)

استفاده از اطلاعاتی که در مکان‌های متفاوت ذخیره شده اند برای تیم شما دشوار خواهد بود و همین امر باعث کندی روند کار می شود. (برای مثال، ورود به حساب ایمیل برای پیدا کردن آدرس ایمیل مخاطب‌ها؛ ورود به سیستم حسابداری برای دیدن درآمد مرتبط با آن‌ها و مراجعه به صفحات گسترده برای فهمیدن اینکه در کدام شهر زندگی می‌کنند و غیره) .استفاده از ابزارهای CRM و شناخت صحیح از انواع CRM می تواند در این زمینه راهگشا باشد.

با خارج شدن یک کارمند از مجموعه، اطلاعات مورد استفاده او هم از بین خواهد رفت. برای مثال، با خروج یک کارشناس فروش از مجموعه، تمام معاملاتی که آن شخص روی آن‌ها کار می کرده هم از بین خواهند رفت و هیچ راهی برای بازگرداندن آن‌ها توسط شما وجود نخواهد داشت.

به طور خلاصه، پاسخ برای اکثر شرکت‌ها کاملا واضح است. در حالی که ممکن است بتوانید برای مدتی بدون CRM کار را پیش ببرید، بهتر است هر چه زودتر و قبل از اینکه مجبور به تحمل سختی‌ راهکار‌های موقتی شوید، متن CRM چیست را کامل مطالعه کرده و با مفهوم CRM کاملا آشنا شوید و تصمیم به استفاده از CRM بگیرید.

 

اما استفاده از CRM چقدر هزینه دارد؟

سیستم های CRM بازه قیمتی متفاوتی دارند و نمیتوان یک قیمت ثابت برای همه در نظر گرفت. بهتر است چند نکته مهم را در نظر داشته باشید:

بسیاری از  CRM ها بر اساس هر کاربر از شما هزینه دریافت می‌کنند. به عبارت دیگر، هزینه یک کاربر 100.000 و دو کاربر 200.000 تومان و غیره.

تعدادی از CRM ها بر اساس میزان اطلاعات هزینه دریافت می‌کنند. این روش به چند شکل متفاوت انجام می‌شود. بعضی CRM ها هزینه را بر اساس تعداد رکوردهای ورودی حساب می‌کنند: شما بر اساس هر 1000 (یا 10000 یا …) مشتری که در پایگاه داده ذخیره شوند، هزینه پرداخت می‌کنید. در موارد دیگر این هزینه بر اساس حجم اطلاعات محاسبه می‌شود. برای مثال، شما می‌توانید تا 5 گیگابایت اطلاعات در دیتابیس خود به صورت رایگان داشته باشید و سپس برای هر گیگابایت اضافی هزینه پرداخت کنید.

بعضی برنامه های CRM هم بر اساس عملکرد، هزینه دریافت می‌کنند. یعنی برای داشتن و استفاده از هر ویژگی در سیستم باید هزینه مضاعف پرداخت کنید.