وکتور چیست؟
وکتور چیست؟ این سوالی است که شاید برای شما که اطلاعات خوبی در مورد فایل های گرافیکی دارید ساده به نظر برسد.
قطعا بارها نام تصاویر وکتور یا تصاویر برداری به گوشتان خورده است.
در گرافیک ، وکتور، تصویر از نقطههای کنار هم شکل گرفته است. نقطههایی که در نتیجه اتصال آنها از طریق خطوط و منحنیها، تصویر ایجاد میشود.
پیدایش این نوع تصویر خود به معنای انقلابی در دنیای طراحی و گرافیک بود. یک اثر هنری وکتور نیز نتیجه گرافیک برداری است.
اهمیت تصاویر وکتور زمانی مشخص می شود که بخواهیم ابعاد آن را تغییر دهیم و همچنان کیفیت ثابت بماند. فایل های وکتور را می توان در فرمت های مختلف AI، EPS و WMF ایجاد کرد.
مشهورترین محیط ایجاد تصویر برداری، ایلوستریتور است. دیگر نرم افزارها برای استفاده از این نوع تصاویر، فتوشاپ و کورل می باشند.
شما با ایجاد فایلهای وکتور قادر خواهید بود که انواع تصاویر از جمله لوگو، بنرها، آثار هنری، اینفوگرافیک ها و … را در کیفیتهای بسیار بالا ایجاد کنید.
تاریخچه پیدایش تصاویر وکتور
از آغاز پیدایش وسایل دیجیتال و به کار بردن اولین گرافیکهای کامپیوتری، وکتور وجود داشته است.
استفاده از آن در کامپیوترهای دهه 60 و 70 میلادی رایج بوده است، چرا که ایجاد تصاویر رستر در آن زمان به کامپیوترهای قوی و سیستمهای گران نیاز داشت.
اما طولی نکشید که گرافیک رستر در بسیاری از گرافیکهای کامپیوتری به کار رفت.
اما در سالهای اخیر، گسترش بازاریابی دیجیتال و تبلیغات نیاز به کیفیت بالای مدلسازی و طراحی دوبعدی و سه بعدی را چند برابر کرد. تصاویر در اندازههای مختلف به چاپ میرسند.
بهترین گزینه برای ثابت ماندن کیفیت بالا در بزرگنماییها، گرافیک بر پایه وکتور است. به طوری که امروزه، تقریبا تمام تصاویر و طرحهای گرافیکی که ارائه میشوند، بر این اساس هستند.
همین مسئله اهمیت خود را در طراحی سایت نیز نشان میدهد. طراحان سایت باید به خوبی با ایجاد و به کار بردن فایلهای وکتور در کار خود آشنایی داشته باشند.
تصاویر طراحی شده برای سایتها نیز بر روی دیوایسهای مختلف به نمایش درمیآید و بخشی از ریسپانسیو بودن سایت از این طریق تامین میشود.
تفاوت تصویر Raster و وکتور Vector چیست؟
پیکسل و وکتور، هردو کوچکترین واحد تشکیل دهنده تصویر هستند.
پیکسل، واحدهای کوچک مربع شکل است به طوری که هر تصویر رستر از قرار گرفتن این مربع ها در کنار هم تشکیل می شود.
از طرفی وکتور بر پایه ی روابط ریاضی است. هر نقطه مختصات خود را دارد و با خطوط و منحنی ها به یکدیگر متصل می شوند.
شما اگر یک فایل تصویر وکتور را باز کنید، لایه های باز آن را خواهید دید که هر کدام جداگانه قابل تغییر و دستکاری کردن هستند.
تصاویر پیکسلی از کنار هم قرار گرفتن تعداد خاصی پیکسل تشکیل شدهاند. بدین صورت که اگر یک تصویر پیکسلی را دوبرابر کنید، تعداد پیکسلها ثابت و اندازه آنها دو برابر خواهد شد.
برای همین است که در بزرگنماییهای پی در پی، افت کیفیت تصویر رستر را متوجه خواهید شد.
اتفاقی که در تصاویر گرافیک برداری وجود ندارد. از دیگر تفاوتهای گرافیک برداری و رستر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
رستر (bitmap) از مربعهای بسیار ریز تشکیل شده است در حالیکه وکتور نقطههایی است که با روابط ریاضی به هم متصل شدهاند
کیفیت تصویر رستر با تغییر اندازه، تغییر میکند، اما تصویر وکتور بدون کاهش کیفیت قابل بزرگنمایی و تبدیل به تصاویر با ابعاد بزرگتر است.
برای ایجاد تصاویر پیکسلی یا رستر با کیفیت بالا، نیاز به حجم بالا است. چرا که با بالا رفتن کیفیت، تعداد پیکسلها نیز بیشتر میشود و برای ذخیره آنها نیاز به حافظه بیشتری است.
اما در تصاویر وکتور با همان حجم پایین امکان چاپ و تغییر عکس به اندازههای بزرگتر نیز وجود دارد.
تصاویر رستر در فرمتهای jpg, .png, .gif, .bmp, .tiff ذخیره میشوند. تصاویر وکتور نیز در فرمتهای svg, cgm, .odg, .xml معمول هستند.